4 små ting der skal være styr på, inden du rejser
4 små ting der skal være styr på, inden du rejser

At rejse er at leve. Så sandt, men det kan også være grund til unødig stress og bekymringer for dig, der ikke er helt vant til at være på farten og krydse grænserne i tide og utide. Har du nu huske det hele? Er der noget du ikke har tænkt på? Her finder du en liste over 4 ting, der skal være styr på, inden du rejser.

Pas, sygeforsikring og kørekort

Tjek dit pas, inden du booker din rejse, så du er sikker på, at du ikke skal have lavet et nyt. Det tager normalt cirka to uger at få lavet et nyt pas. Hvis du rejser indenfor EU, skal du have det blå sygesikringskort med dig. Det viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgere i det land, du er rejst til. Hvis du planlægger at køre på en ferie uden for EU, skal du også have lavet et internationalt kørekort, som du skal have med sammen med dit almindelige kørekort. Det almindelige kørekort gælder i hele EU. På lange rejser eller rejse til visse lande, skal du også have et visum.

Rejseforsikringer på længere rejser

Nogle rejser vil være dækket af din almindelige forsikring, men specielt ved længere rejser og rejser udenfor EU, er det en god idé at tjekke, hvor godt du er dækket, og om du eventuelt skal have en ekstra rejseforsikring. Det blå sygesikringsbevis er kun gyldigt i EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Rejser du andre steder hen, skal du overveje at forsikre dig yderligere. Der findes heldigvis masser af gode rejseforsikringer, som du kan bestille og købe online.

Påkrævede og frivillige vaccinationer

Inden du rejser til et nyt land, skal du tjekke op på, om der er nogle bestemte vaccinationer, som du skal have. Nogle vaccinationer er valgfri, men bør tages, hvis man vil være på den sikre side. Rejser du f.eks. til Asien, er det op til dig selv om du vil vaccineres for japansk hjernebetændelse. Sygdommen er ikke almindelig, men meget alvorlig hvis du bliver ramt, og der er ingen behandling. Kontakt lægen eller en vaccinationsklinik, hvis du er i tvivl. 

Mobilabonnement i udlandet

Selv om det er rart at lægge telefonen fra sig, når man er på ferie, kan det alligevel være en kæmpe fordel at have et mobilabonnement i udlandet. Uden mobilabonnement risikerer du f.eks. at stå i en uvant situation uden mulighed for at bruge online søgetjenester, oversættere eller kort. Mobilabonnementer kan købes, når du kommer frem, men det er ikke altid lige nemt eller lige billigt som turist, så det kan med fordel gøres hjemmefra, hvor det ofte er nok at udvide sit nuværende abonnement.