Før i tiden var det normalt at tage store mængder kontanter med når man var ude at rejse, men er det egentlig nødvendigt mere? For nogen kan det måske virke lidt overflødigt at rejse med kontanter og blive et potentielt mål for tyveri, og eventuelt risikere at miste pengene. Derfor kan du læse mere om de bedste råd til valuta på rejsen, og hvad der i virkeligheden kan betale sig her.
Der er sket meget inden for teknologi der gør, at de fleste lande der for kun få år siden, ikke modtog kreditkort – og især ikke udenlandske – nu har gjort det muligt at betale med kort, næsten uanset hvor du befinder dig. De lærde strides derfor om hvorvidt man skal veksle penge forud for en rejse, men det nemme svar er – det kommer an på hvor du skal rejse til. Nogle destinationer er mere kontantbaserede end andre, og det kan derfor betale sig, at have vekslet kontanter på forhånd, så man slipper for høje gebyrer og eventuelt dårlige valutakurser. Så hvor er det billigste sted at veksle?
En god tommelfingerregel er, at det er billigst at veksle hos et bureau, men at bankerne tager de laveste gebyrer. Hvis du laver lidt research i forvejen, kan du høre med din bank, hvilke gebyrer de tager for at veksle valuta. Der findes nemlig nogle banker der slet ikke tager gebyrer for valutaveksling for sine kunder og så kan det i mange tilfælde godt betale sig, at vælge din egen bank. Der er flere bureauer udstationeret i lufthavnen, så hvis du ikke allerede har vekslet valuta inden du tager derud, så er der også flere muligheder for, at veksle i lufthavnen.
Det kan også være en god ide at finde ud af om man har brug for kontanter når man lander. Dette kan for eksempel være, hvis man skal tage offentlig transport eller taxa for at komme fra lufthavnen til hotellet på destinationsstedet. Dette kan være noget der kræver kontanter, så selvom man ikke skal hæve valuta til hele opholdet, så kan det være en god ide at tage højde for at der kan blive brug for kontanter i forbindelse med transport.
Før i tiden tjekkede man valutakursen inden man tog afsted og beregnede efter den på hele rejsen. Den teknologiske udvikling har heldigvis også ført til fremskridt i dette henseende. Nu kan du tjekke den aktuelle valutakurs uanset hvor du befinder dig i verden, så længe du har tilgang til internet. En hjemmeside som https://www.valutaberegner.dk/, kan hurtigt blive et nyttigt værktøj på rejsen, og man kan holde styr på præcis hvor mange penge man bruger undervejs, fx ved at omregne til danske kroner.
Det er jo heldigvis således, at de fleste lande i dag er meget udviklede når det kommer til at acceptere kort. Dette er i hvert fald tilfældet på populære feriedestinationer for danskere, men der findes dog undtagelser. Skal du på ferie til for eksempel Thailand, er det en god ide at hæve kontanter i den pågældende valuta inden du rejser. Her skal man nemlig tit betale med kontanter på restauranter på mange af de mindre øer og der er næsten aldrig mulighed for at betale med kort i taxaer og tuk-tuk’er.
Der er alligevel få der rejser helt uden at tage kreditkort med. Det er en god ide at tage sit kort med, og opbevare kontanter og kort hver for sig – på den måde kan du føle dig tryggere hvis du skulle miste din pung, eller den skulle blive stjålet. Det er jo altid en god ide at have en god rejseforsikring der kan dække dette, men når uheldet endelig er ude, så hjælper det ikke så meget lige her og nu. Det bliver derfor endnu sikrere, hvis du tager et ekstra kreditkort med. På den måde har du mulighed for at betale for ting og hæve penge, hvis nu du skulle være så uheldig at miste det første. Husk altid at spærre dit stjålne eller tabte kreditkort med det samme, så kan du undgå at det bliver brugt.