Huskeliste til kør-selv-ferien
Huskeliste til kør-selv-ferien

Kør-selv-ferie er en perfekt ferieform for dig, der ønsker maksimal fleksibilitet. Det kræver også god planlægning. Ud over badedyr, solcreme og batterier til din elcykel, skal du også huske motorvejsmærkater, miljømærker, det røde og det grønne kort samt internationalt kørekort. Glem heller ikke at have en ordentlig bilforsikring, så du kan køre trygt på ferie.

Husk både rødt, gult, blåt og grønt kort

En rejseforsikring er vigtig at have styr på, inden du rejser på ferie. Desuden er det på kør-selv-ferien vigtigt at huske alle de relevante papirer og især det røde og grønne kort. Her er nogle huskeregler til din kør-selv-ferie:

  • Medbring altid det gule kort på din ferie
  • Det blå EU-sygesikringskort viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du befinder dig i.
  • Det røde SOS-kort beviser, at din bil er dækket af en kaskoforsikring. Den giver dig adgang til bilassistance i udlandet.
  • Det grønne kort beviser, at din bil er ansvarsforsikret.

Husk derudover at have forsikringspapirer, registreringsattest og pas let tilgængeligt under hele din køretur.

Husk miljømærker og motorvejsmærkater

Flere lande i Europa har indført miljøzoner. Dette gælder lande som f.eks. Italien, Frankrig, Norge, Sverige og Ungarn. I disse lande, oftest i storbyerne, er der indført miljøzoner. Her skal du have et gyldigt miljømærke for at køre. I Tyskland koster det f.eks. en bøde på ca. 80 euro, hvis du ikke har et miljømærke i forruden.

Der er også indført motorvejsafgifter i flere Europæiske lande. Her skal du betale for at køre på udvalgte veje i det pågældende land. I disse lande skal du have en såkaldt vignet. Skab dig derfor et overblik over, hvor du skal betale afgifter eller have vignetter, inden du tager på kør-selv-ferie.

Andet du skal huske på kør-selv-ferien

Hvis uheldet er ude, er det rart at have en førstehjælpskasse med – og evt. en brandslukker. Desuden bør du kende til trafikregler og kulturen i de forskellige lande. I nogle lande, må du f.eks. godt dreje til venstre, selvom der er rødt, i et lyskryds. I England køres der i den modsatte side af vejen. Der findes flere apps om Europas trafikregler, du kan hente.

Det kan også være en god ide at planlægge turen inden afgang. Planlæg hvem der skal køre hvornår og i hvor lang tid. Nogle vil hellere køre om natten, imens andre ikke bryder sig om bykørsel. Planlæg en rute, som gør alle trygge. Skriv desuden dine destinationer ind i GPS’en.

Skal du køre langt? Overvej om en overnatning undervejs er oplagt. Bestil dem inden afrejse, så I ikke ender med at køre rundt sent om aft